Haberler
Köşe Yazıları
Kaynaklar
Dağ Keçisi
Etkinlikler
Ziyaretçi Defteri
Bağlantılar
Samanlık
www.beyingocu.com

Başarı Öyküleri : Prof. Dr. Asım Tanış

Bu yazılanlar beyin göçünü beyin gücüne dönüştüren değerli bir bilim insanının yaşam öyküsünü anlatır.

Prof. Dr. Asım Tanış, 1942'de Kemerhisar'da doğdu. İlkokulu Kemerhisar'da, orta okul ve liseyi Niğde'de; lise son sınıfı Antalya'da okudu. İtalyan Hükümeti'nin üniversite öğrenimi için verdiği dört burstan birini kazanarak İtalya'ya gitti. Önce Roma ve Perugia Yabancılar Üniversitesi'nde İtalyanca öğrendi. 1966'da Pavia Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdi. 1967 -1970 yılları arasında İstanbul'daki 'İtalyan Kültür Merkezi'nde İtalyanca ve Türkçe öğretti 1970 sonunda Venedik Üniversitesi'nde görev alarak 'Yabancı Diller ve Edebiyatlar Fakültesi'nin 'Doğu Dilleri ve Edebiyatları' bölümünde, önce 'Türk Dili ve Edebiyatı' kürsüsünü, 1983'te de 'Türk Dili' kürsüsünü kurdu. 1 Kasım 1997 de kendi isteği ile emekliye ayrıldı. 1982'de 'Türk Dili Kurumu'na, 1991 de 'Dil Derneği'ne üye oldu. Her yıl iki ay süresince Kemerhisar'da kalan Prof. Tanış, 1999 yılından sonra Kemerhisar'daki tarihi eserler ve Tyana antik kenti ile yakından ilgilendi. Padova Üniversitesi Eski Topoğrafya Kürsüsü ve 'Venedik Bölgesi, Klasik ve Doğu Uygarlıklarını İnceleme ve Araştırma Merkezi' adlı Vakıf ile Kemerhisar'ın bağını kurdu. Önce Kemerhisar'da önce yüzey araştırması yapıldı ve sonra da kazıya başlandı. 2002 yılında kurduğu bir başka ilişki ile Niğde ile İtalya'nın Padova ili ve Kemerhisar ile Padova'nın Borgoricco beldesi arasında 'kardeş kent' ilişkisi kurulmasını sağladı. Bütün bu çalışmalar arasında; Kemerhisar'da çeşitli çalışmalara destek oldu. Kemerhisar'ın 'köy' görünümünden 'kent' görünümüne kavuşması için fikir desteğini sundu. Kazı heyeti ile; T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükelçilikler, Belediyeler arasında çevirmenlik yaptı.

Bu arada 2001 yılından başlayarak düzenlenen ve gelenekselleştirilmeye çalışılan 'Tyana Kültür ve Turizm Festivali'ne destek oldu. Özellikle Kemerhisar'ın yaşanmış ve yaşanmakta olan kültürü ile ilgili çalışmaları festivallere renk kattı. 'Tyana Kültür ve Turizm Vakfı'nın kuruluşunda maddi destekte bulundu.

Sonuç olarak ortaya güzel bir çalışma ve tarihle ilgili kent kültürü ile ilgili güzel bilgiler çıktı. Yeni istihdam alanları çıktı. Ve Kemerhisar adım adım turizme hazırlanıyor. Ekonomisinde kıpırdanmalar ortaya çıkıyor. Ev pansiyonculuğu tartışılmaya başlanıyor. Üretimde 'organik tarım' tartışılıyor. Ev şarapçılığının geliştirilmesine ve bağların modern yöntemlerle geliştirilmesine çalışılıyor.

Prof.Dr.Asım Tanış, doğup büyüdüğü, ama kendisini yetiştirmek ve topluma yararını arttırmak amacı ile uzaklaştığı yöresine, olgun bir bilim insanı, yorulmak bilmez bir savaşcı olarak döndü. Kemerhisarlıların çağdaşlaşma ve kalkınma çabalarına yeni boyutlar kazandırdı ve büyük destek verdi. Böyle beyin göçüne can kurban... Çünkü o kök ülkesine tüm kazandıkları ile birlikte döndü. Beyin göçünü beyin gücüne çeviren bir örnek o... Daha nice insanlarımız var yurt dışına göç etmiş; her biri bu örnekolayda olduğu gibi davransa Türkiye'nin çağdaşlaşma uğraşının ve görünümünün nerelere geleceğini bir hayal edelim.

Haydi dağkeçileri işbaşına; kök-ülkeniz sizin de katkılarınızı bekliyor. Sonuç olarak ortaya güzel bir çalışma ve tarihle ilgili kent kültürü ile ilgili güzel bilgiler çıktı. Yeni istihdam alanları çıktı. Ve Kemerhisar adım adım turizme hazırlanıyor. Ekonomisinde kıpırdanmalar ortaya çıkıyor. Ev pansiyonculuğu tartışılmaya başlanıyor. Üretimde 'organik tarım' tartışılıyor. Ev şarapçılığının geliştirilmesine ve bağların modern yöntemlerle geliştirilmesine çalışılıyor.

Haberler | Köşe Yazıları | Kaynaklar | Dağ Keçisi | Etkinlikler | Ziyaretçi Defteri | Bağlantılar | Samanlık
Fişek Enstitüsü Bilişim Hizmetleri